Poiana Mărului – Pietrele lui Scorilo – Complexul turistic ,,Muntele Mic”

Poiana Mărului – Cioaca lui Băloi – Poiana Boboraţei – Pietrele lui Scorilo – Vf. Muntele Mic – Crucea Eroilor – Complex turistic ,,Muntele Mic”

BAmicMarcaj: bandă albastră
Durata: 4-4 ½ ore; Dificultate: uşor

Secţiuni Timp Apă Distanţă Diferenţă nivel
Poiana Mărului – Poiana Boboraţei 2,5 h Poiana Mărului, Izvorul Boboraţei 5,5 km + 750 m
Poiana Boboraţei – Vf. Muntele Mic 1 h Izvoare în platou (Scorila) 2,5 km + 400 m
Vf. Muntele Mic – Complex Turistic 30 min Complex turistic 1,5 km – 250 m

Aerul la Poiana Mărului are ionizare negativă ridicată, fiind benefic pentru plămâni şi sistemul cardiorespirator.

Pe traseul spre Muntele Mic se pot vedea Pietrele lui Scorilo, locul numit „La Blide” de pe Muntele Mic, dar şi Crucea Eroilor Bănăţeni.

Pentru asta, aveam de urcat o diferenta de nivel de aproape 1200m din punctul de start (Poiana este la aproximativ 650m).

Traseul începe la 300m de podul peste râul Sucu. La început se urca pe drumul forestier principal. Dupa aproximativ un kilometru, se părăseşte drumul forestier pe un drum de tractor mai abrupt spre stânga (este semnalizată  intersecţia) şi urcarea devine abruptă, pietroasă, spre pădure apărând şi serpentine. Drumul se transformă în poteca şi continuă prin pădurea deasă de fag, ieşind pe culmea numită Cioaca lui Băloi.

Se continuă pe poteca de culme. Se ajunge după 2 km la o zonă defrişată, acolo se menţine marcajul şi drumul principal pe culme.

După aproape 2,5 ore din Poiana Mărului se ajunge în Poiana Boboraţei, o gură de rai inundată de flori multicolore. Căutaţi să inspiraţi parfumul puternic al covorului de flori şi să trăiţi momentul de beatitudine, de relaxare totală, departe de lumea dezlănţuită. Este locul de popas care oferă de la distanţă panorama Ţarcului. Aici este locul de întâlnire a pădurii de fag dinspre Poiana Mărului cu pădurea de brad dinspre Muntele Mic. La înălţimile Poienii Boboraţei, fagul şi bradul se amestecă într-un echilibru misterios şi transmit trecătorilor glasul iubirii de natură şi de semeni.

Pietrele lui Scorilo

Pietrele lui Scorilo (foto Iulius Carebia)

După încă jumatate de oră se ajunge la un prim obiectiv turistic: Pietrele lui Scorilo.
Vestigiu păstrat de pe vremea dacilor, Pietrele lui Scorilo reprezintă un altar natural sub forma unui perete drept situat la o altitudine de 1617 m. Legenda spune că în peştera din Cleanţul Scorilo, regele dac Scorilo, tatăl lui Decebal, ar fi ascuns o mare comoară. Locul este acolo unde cade prima rază de soare ce vine peste Creasta Scorilo la solstiţiul de vară, în ziua de 21 iunie a fiecărui an. Deşi localizarea peşterii naturale este greu de acceptat într-o stâncă de şisturi cristaline, aceasta ar fi la mijlocul stâncii, la o înălţime de 40 m de bază şi tot la 40 m de vârful stâncii.

Din acest loc, traseul este în gol alpin şi orientarea poate fi o problemă dacă sunt condiţii de ceaţă. Se menţine drumul pietruit şi se urcă pe vârful Muntele Mic (1806 m), având ca reper releul de telefonie.

La Blide

La Blide

Din acest punct, se poate coborâ spre Crucea Albă de la cota 1670 m, Monument al Eroilor Bănăţeni şi spre statiunea Muntele Mic sau se poate continua spre locul numit „La Blide”.
Acolo se poate vedea o lespede din şist pe care sunt trei semisfere de forma unor „blide” de dimensiuni diferite, cu origine disputată (făurite de mâna omului sau naturale).

Pentru a ajunge în acest loc, de la releul de telefonie din vârf urmăm un drum pe pajistea alpina la dreapta în direcţia opusa Pietrelor lui Scorilo (NV). Dupa 15 minute am ajuns la cel de-al doilea obiectiv turistic de văzut.

Sursa : Ghidul Turistic al Banatului Montan