Legende din Ţara Gugulanilor

Pietrele lui Scorilo

Denumită de localnici „Pietrele Scorile”, zona pare a fi fost locul de vânătoare preferat de daci. Pe traseul turistic Muntele Mic – Poiana Mărului, pe
valea Scorilo, legenda spune că ar fi îngropat acolo regele dac Scorilo, tatăl lui Decebal (la Sarmizegetusa s-a descoperit celebra inscripţie „Decebalus per Scorilo”).

Pietrele Scorile, Cleanţul Scorilo, Cioaca (Creasta) Scorilo sunt nume din timpul dacilor, care au rămas şi s-au transmis peste veacuri, împreună cu credinţa că ar exista o comoară a regilor daci în această zonă.Ciobanii din partea locului spun că în stânca lui Scorilo, cu un perete drept, se găseşte, undeva în centru,la o distanţă de 40 m de la poale şi 40 m de la culme, o peşteră unde este ascunsă o comoară. Locular fi marcat de prima rază de soare ce-şi trimite lumina peste creasta numită Buza Nedeii şi cade pe mijlocul peretelui, la răsăritul soarelui, în ziua de 21 iunie, ziua solstiţiului de vară. (Dr. Sorin Marius-Petrescu)

Turnul lui Ovidiu

Turnul de la Ruieni este una dintre cele minim 7 locaţii cu legende despre moartea sau traseul spre locul de exil al lui Ovidiu. Realitatea pare să fie puţin diferită, iar cea mai plauzibilă teorie ar fi că numele turnului nu e legată de traseul lui Ovidiu, şi nici de moarte lui, ci de o posibilă greşeală de scriere a numelui oraşului Tomis în limba maghiară (Tomisvár/Tomiswar – Tomis, adică Constanţa de azi; Temeswar – Timişoara). Adevăratul loc de sfârşit al geniului antic se pare că este Tomis (Constanţa).

Sursa: http://drumliber.ro/turnul-lui-ovidiu/