Home

Bine AŢI VENIT pe pagina dedicată Ariei protejate sit Natura 2000 Munţii Ţarcu.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Scoateţi Romsilva din Parcuri!

Tutela Romsilva asupra parcurilor nationale, inseamna distrugerea iremediabila a acestora. Vezi mai mult

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Stealing the Last Forest

Comunicat de presă

București, 22 octombrie 2015

ONG‐urile se unesc împotriva tăierilor ilegale și cer o mai bună administrare a pădurilor în România și o reacție europeană pentru a opri comerțul cu lemn ilegal.

Vezi detalii…

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Vreme bună şi voioşie în tabăra Ranger Junior de la Poiana Mărului!

În perioada 2-6 iulie 2015 s-a desfăşurat la Poiana Mărului tabăra Ranger Junior în Situl Natura 2000 Munţii Ţarcu organizată de Asociaţia Altitudine Filiala Banat, cu sprijinul financiar al Fundaţiei Pentru Parteneriat şi Mol România. La activităţi au participat 42 de elevi de gimnaziu din 10 şcoli din comunităţile din preajma Munţilor Ţarcu: Teregova, Rusca Teregova, Cornereva, Armeniş, Slatina Timiş, Virciorova, Zăvoi, Măru, Oțelu Roșu şi Borlova.

Prin jocurile organizate, copiii şi-au îmbogăţit cunoştinţele despre Munţii Ţarcu, despre vieţuitoarele din această zonă şi ameninţările la care sunt expuse. De asemenea elevii au învățat despre cum se poate promova zona din punct de vedere turistic şi cum se poate sprijini dezvoltarea durabilă a Munților Țarcu. Vremea bună a permis multe activități în aer liber în care elevii au avut ocazia să studieze viețuitoarele în habitatele lor, au învățat să identifice diferite specii de plante și animale, unele dintre ele studiindu-le la microscop în cadrul atelierului de biodiversitate. În excursiile făcute elevii au experimentat drumeția la munte și au învăţat cum se folosește echipamentul montan, au refăcut marcajul turistic pe o porţiune de traseu spre Muntele Mic şi au efectuat lucrări de întreținere a traseului tematic din Poiana Marului ”La Mesteceni”.

Tabăra s-a desfăşurat în Poiana Mărului, la superba pensiune Vilador – mulţumiri!

Mai multe despre tabara Ranger Junior 2015

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Avizele eliberate de APM Caras-Severin pentru MHC-uri, desfiintate!

Salutăm decizia Tribunalului Caras Severin care s-a pronuntat pentru anularea Acordurilor de Mediu eliberate ilegal pentru proiectele

Olteana spre izvoare (foto Alin Dragusin)

“Amenajare Hidroenergetică Bistra Mărului – captare, conductă forțată 2 MHC” şi „Amenajare Hidroenergetică Șucu și Olteana – captare, conductă forțată 2 MHC – racord la sistemul energetic național” , din Comuna Zăvoi, Judeţul Caraş-Severin, beneficiar ALSET ENERGY SRL.
Astfel mai multe rauri din situl Natura2000 Muntii Tarcu (arie naturala protejata de interes european) sunt salvate de la impactul pe termen lung generat de constructia microhidrocentralelor cuprinse in aceste proiecte.

Detalii pe situl Federatiei Natura2000.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

Concurs de prezentări ale elevilor în cadrul proiectului Ranger Junior în Situl Natura 2000 Munţii Ţarcu – 2015

După o serie de prezentări la care au participat elevi din 10 școli din preajma Munților Țarcu, 54 de elevi de gimnaziu de la 6 școli au participat sâmbătă, 23 mai 2015, la ediţia a doua a concursului de prezentări pe teme de natură ”Să cunoaștem mai bine lumea în care trăim”, care a avut loc la Liceul Tehnologic ”Sf Dimitrie” din Teregova, într-un program mai amplu „Școala teregoveană – centru cultural comunitar” desfăşurat sub egida Ministerului Educaţiei Naţionale.

În echipe de câte doi, elevii au pregătit și susținut prezentări PowerPoint abordând subiecte precum despre plantele și animalele protejate din zona Munților Țarcu, importanța naturii în viața noastră și grija pe care trebuie să o avem pentru a păstra pe termen lung pentru bogățiile naturale din această zonă (apa, pădurile, viețuitoarele), curiozități din natură și valori culturale ale comunităților care au trăit sute de ani în apropierea munților.

Citeste mai mult…

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

În România, guvernanţii îşi bat joc de mediul natural

Comunicat de presă a Federaţiei Coaliţia Natura 2000

Doar 6 milioane de lei pe an pentru 23% din România – ariile naturale protejate-

6 februarie 2015 Brașov

În această săptămână Guvernul supune dezbaterii publice proiectul de HG pentru aprobarea bugetului Administrației Fondului de Mediu pe anul 2015. Conform

acestui proiect, pentru programul Conservarea biodiversității și Administrarea ariilor naturale protejate este alocată suma de 6 milioane de lei. Ariile naturale protejate –parcurile naționale, parcurile naturale, rezervațiile și siturile Natura2000 – reprezintă aproape 23% din teritoriul țării, pentru a căror administrare a fost estimată și comunicată of

icial către UE suma de minim 412 milioane de EUR pe an.

România este de mai mulți ani singura țară din Uniunea Europeană care nu are o linie bugetară la nivel național pentru finanțarea managementului

ariilor naturale protejate.

Cascada Sucului

Conform OUG 57/2007, resursele financiare necesare bunei administrări a ariilor naturale protejate de interes internațional, comunitar și național se asigură din bugetul autorității publice centrale pentru protecția mediului și pădurilor. Menținerea rețelei de situri Natura2000 este o obligație asumată de România alături de celelalte state membre UE. Totodată Hotărârea de Guvern nr.80/2012 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului recunoaște ariile naturale protejate ca fiind bunuri de interes naționalciteste mai mult …

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Avize contestate!

Federaţia Coaliția Natura 2000 România a dat în judecată Ministerul Mediului / APM Caraş-Severin şi firma Alset Energy pentru rezilierea acordurilor de mediu.

MICROHIDROCENTRALELE DE LA POIANA MĂRULUI AU PRIMIT AVIZE ÎN  IUNIE 2014!

Degeaba am semnat petiţii şi am adus contra-argumente valide autorităţilor de mediu, acordurile au fost emise într-o linişte totală… am aflat de ele destul de tarziu.

Aceasta cascadă de pe Valea Şucu poate fi distrusă datorită complicităţii autorităţilor statului român cu agresorii mediului avizi de bani, în detrimentul naturii.

Detalii în Caz Microhidrocentrale (MHC) Alset Energy.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

În perioada 3-7 iulie 2014 s-a desfăşurat la Poiana Mărului tabăra Ranger Junior în Situl Natura 2000 Munţii Ţarcu organizată de Asociaţia Altitudine Filiala Banat, cu sprijinul financiar al Fundaţiei Pentru Parteneriat şi Mol România. La activităţi au participat 40 de elevi de gimnaziu din 8 şcoli din comunităţile învecinate ariei protejate.

Alte detalii la pagina taberei.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

În 22 iunie 2014 s-a desfăşurat la Armeniş ediţia a IV-a a concursului de mountain bike din Ţarcu, Maratonul Zimbrilor Ţarcu.

Mulţumim participanţilor, colaboratorilor, sponsorilor, voluntarilor şi tuturor celor ce s-au implicat în acest eveniment, şi îi felicităm pe toti cei care au pedalat pe trasee.

Detalii, rezultate şi impresii pepagina concursului www.maratontarcu.ro.

 

–––––––––––––––––––––––––––––––––

ISJ CS MEC LT

În 31 Mai, ne-am întâlnit cu copiii la Liceul Tehnologic ‘Sf. Dimitrie’ din Teregova în cadrul sesiunii de comunicări a Rangerilor Juniori din preajma Munţilor Ţarcu.

Sesiunea a fost organizată împreună cu liceul din Teregova şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Caraş-Severin, cu suportul Ministerului Educaţiei Naţionale.

Copiii au prezentat teme legate de protecţia naturii şi a biodiversităţii, pregatite de ei înşişi.

Mai multe detalii aici.

 

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Asociaţia Altitudine Filiala Banat a desfăşurat în săptămâna 19-24 Mai o serie de acţiuni educative cu copiii din cele 8 şcoli implicate în proiectul “Ranger Junior în Munţii Ţarcu”, proiect finanţat de Fundaţia Pentru Parteneriat şi Mol Romania.

Mai multe aici.

––––––––––––––––––––––––––––

Vă invităm să Urmăriţi Studiile de caz, ce reflectă modul în care în România se ţine cont de Mediu şi de Legislaţia Aferentă!

––––––––––––––––––––––––––––––-

Zimbri in noua lor casa din Munţii Ţarcu (foto M. Berchi, WWF Romania)

Avem zimbri în Situl Natura 2000 Munţii Ţarcu la Rezervaţia Măgura Zimbrilor de la Armeniş

Detalii aici…

 

 

–––––––––––––––––––––––––––––––––
ŞCOALA ALTFEL ÎN Munţii Ţarcu
afis Peru Inca apr 2014

În cadrul ‘Săptămânii altfel – Să ştii mai multe, să fii mai bun’, Asociaţia Altitudine a organizat o serie de acţiuni, astfel:

– în 10 aprilie 2014, împreună cu Consulatul Onorific al Republicii Peru la Timişoara o prezentare despre cultura şi civilizaţia acestei ţări sud-americane, ‘Descoperă Peru şi civilizaţia Inca‘ pentru o diversificare a cunoştinţelor de cultură generală ale tinerilor.

Au participat peste 300 de elevi de la mai multe şcoli.

Detalii aici.

– în 11 aprilie 2014, la Liceul Tehnologic din Teregova am organizat mai multe prezentări.

Prima a fost despre abilităţile şi deprinderile pe care şi le pot dezvolta în anii de şcoală ca sa le fie de folos în viaţă.

A urmat alta despre experienţa şi echipamentul necesar mersului la munte, iar în a doua jumătate a zilei o minunată drumeţie spre Vf. Cozia (1450 m) cu o grupă de 20 de copii şi profesori.

Detalii aici.

 

––––––––––––––––––––––––––––––-

CUM STĂ TREABA CU TĂIERILE DE PĂDURE, ŞI CE SE POATE FACE?

Exploatarea pădurilor din zona Ţarcu se face prin cele trei ocoale de stat, dar şi de către privaţi:

– Ocolul Silvic Oţelul Roşu (Romsilva)

– Ocolul Silvic Teregova (Romsilva)

– Ocolul Silvic Experimental Caransebeş (ICAS)

– Ocolul Silvic Privat Băuţar/ Valea Bistrei (privat, ţine de composesoratele Bucova, Marga şi Băuţar)

Aici nu ne dăm cu parerea care tăieri sunt legale în Ţarcu, şi care nu. Le prezentăm doar în ansamblul lor şi unde este cazul vom intra în detalii… mai multe aici.

––––––––––––––––––––––––––––––-

In memoriam Tavi Topai.

b-480x640Muntele îşi cere tributul de la cei mai buni prieteni ai săi. La început de primăvară, îmbrăţişarea finală a primit-o prietenul şi colegul nostru Octavian Radu Topai (Tavi), membru fondator al Asociaţiei Altitudine, alpinist şi fotograf împătimit, care şi-a dedicat timpul şi întreaga energie protejării munţilor, pădurilor, apelor, faunei şi florei, in special în Munţii Ţarcu.

Tavi a fost unul din oamenii de bază, care a pus osul, ne-a capacitat şi ne-a motivat pe mulţi sa ne pese cu adevarat de ce se întampla cu natura, nu doar în Tarcu, ci si aiurea, şi să facem ceva pentru asta.

A fost un fotograf remarcabil şi un alpinist suficient de bine pregătit pentru a lua în piept Retezatul, Fagarasul (in orice anotimp), Caucazul, Mont Blancul, şi munti de pe alte continente australe.

Pasiunile sale au fost fotografia, muntele şi ecologia (pe langa profesia de baza – arhitectura).

În aceste clipe suntem alături de familie şi le transmitem întreaga noastră compasiune.

Odihneşte-te în pace, Tavi. Nu te vom uita.

––––––––––––––––––––-

În data de 04.12.2013, contractul de administrare al Asociaţiei Altitudine pentru situl Natura 2000 Munţii Ţarcu a fost reziliat unilateral de către MMSC, deşi administratorul a depus Varianta 1 a Planului de Management la autorităţile competente pentru protecţia mediului spre aprobare legală, în termenul anterior notificat.

Asociaţia Altitudine a contestat rezilierea astfel:

– printr-o scrisoare deschisă trimisă împreună cu Coaliţia pentru Mediu din România către minister în decembrie 2013,

– printr-o petiţie administrativă adresată MMSC conform Legii contenciosului administrativ Nr. 544/2004 (ianuarie 2014)

– prin deschiderea unei acţiuni în instanţă pentru suspendarea/anularea adresei de reziliere (considerată act administrativ ilegal) conform Legii Nr. 544/2004.

––––––––––––––––––––––––––––––-

Varianta 1 a Planului de Management a fost depusă la autoritatea competentă pentru protecţia mediului.

Anunţ

Asociatia Altitudine avand sediul in Str Labirint, nr 2, Ap.7, Timisoara, jud Timis, titular al Planului de Management al sitului Natura 2000 Muntii Tarcu ROSCI0126, anunta publicul interesat asupra depunerii solicitarii de obtinere a avizului de mediu pentru planul mentionat si declansarea etapei de incadrare. Prima versiune a planului poate fi consultata la sediul Agentiei pentru Protectia Mediului Caras-Severin din Resita, str. Petru Maior, nr. 73, in zilele de luni – joi/vineri, intre orele 0800 – 1630/1400 precum si pe pagina de internet www.tarcu.ro. Observatii/comentarii si sugestii se primesc in scris la sediul Agenţiei pentru Protectia Mediului Caraş-Severin, in termen de 18 zile de la data publicarii anuntului.

Planul de Management al sitului Natura 2000 Munții Țarcu poate fi descărcat de aici.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––

Între 9-13 Octombrie, am avut deosebita onoare să participăm la conferinţa anuală a Federaţiei Europarc şi totodată la adunarea generală a federaţiei la Debrecen şi in Parcul Naţional Hortobagy din Ungaria. În momentul de faţă, federaţia Europarc este o adevărată forţă, o umbrelă pentru mai mult de 400 de membrii de pe tot cuprinsul Europei: parcuri nationale şi naturale, dar şi alte entităţi, federaţii sau asociaţii cu rol de protecţie a naturii şi conservare a biodiversităţii.

Mai multe detalii aici.

Aniversând 40 de ani de la înfiinţare, Europarc ne-a facut o surpriză şi totodată o mare bucurie, alegând o fotografie din Munţii Ţarcu pentru e-cardul lunii octombrie.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––

În 28 septembrie, odată cu acţiunea Let’s do it! Romania în câteva comunităţi din preajma Munţilor Ţarcu au fost strânse deşeuri cu ajutorul elevilor de la şcolile din câteva comune şi sate.

Mai multe aici

–––––––––––––––––––––––––-

Ne raliem poziţiei Federaţiei Coaliţia Natura 2000 România (ai cărei membri suntem), cu privire la proiectul de ordonanţă pentru modificarea OUG nr. 57/2007 supus consultării publice, şi mai ales asupra modificărilor ce vizează  transformarea avizului obligatoriu al administratorilor/ custozilor în unul consultative, şi desfiinţarea ariilor protejate, în urma pierderii parţiale a obiectivelor de conservare.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

În perioada 13-20 iulie 2013, doi copii din randul Rangerilor Juniori si doi adulti (in calitate de mentori) au participat la tabara internationala Europarc Junior Ranger Camp 2013, desfasurata in Parcul National Bayerischer Wald din Germania, si avand urmatoarea tematica: ‘Parks in Europe: Discover how they work’.  Mai multe aici.

 

–––––––––––––––

Începand cu 2007, arealul Munţilor Ţarcu beneficiază de regim de protectie fiind declaraţi Sit Natura 2000 conform Directivei Habitate 92/43 a Comisiei Europene, transpusă în legislaţia naţională prin OUG 57/2007 şi Legea 49/2011

În martie 2010, Ministerul Mediului si Pădurilor a atribuit Asociaţiei Altitudine aria protejată spre o bună administrare.

Informaţii utile:

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Important: distrugerea/vandalizarea infrastructurii turistice se pedepseste conform legilor!

Accesul vehiculelor în ariile protejate, în afara drumurilor publice, este INTERZIS!

Accesul snowmobilelor în ariile protejate în afara căilor de comunicaţie publice şi a perimetrelor special delimitate cu scop recreativ esteINTERZIS!

Accesul maşinilor de bătut zapada în afara domeniilor schiabile stabilite conform legislaţiei în vigoare este INTERZIS!

Legislaţia în vigoare specifică acest lucru prin Legea nr. 265/2006 (MO nr. 586/06.07.2006) pentru aprobarea şi modificarea OUG nr. 195/2005 (MO nr. 1196/30.12.2005) privind protecţia mediului. Pentru mai multe informatii accesati http://www.tarcu.ro/resurse/legislatie/accesul-vehiculelor-in-arii-protejate.

Rugăm toţi vizitatorii să respecte prevederile legale în vigoare, şi sa nu circule cu autovehicule (inclusiv motociclete) pe poteci turistice şi pajişti.

Va rugam sa circulaţi doar pe drumuri.

Condusul snowmobilelor iarna şi a altor vehicole utilitare este permis doar pe căile publice de acces, şi în  perimetrele special delimitate în scop recreativ.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Primul traseu tematicdin Situl Natura 2000 Munţii Ţarcu  a fost amenajat în vara 2011 între Muntele Mic – Cuntu – Vârful Ţarcu şi cuprinde 11 panouri informative despre biodiversitate şi aria protejată.

Din păcate, unii localnici cu interese obscure din localităţile limitrofe din au distrus/vandalizat majoritatea panourilor.

Distrugerile au inceput în toamna 2011 şi au continuat în primavara 2012 dupa topirea zăpezii.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Dintre proiectele noastre menţionăm:
Rewilding Europe

– Reabilitare marcaje turistice

Maratonul Zimbrilor – Ţarcu

Ranger Junior în Situl Natura 2000 Munţii Ţarcu – 2014

Expoziţii foto din Ţarcu

Dacă doriţi să ne ajutaţi în ceea ce facem sau informaţii suplimentare despre aceste proiecte, contactaţi-ne.