- Home
- Home
- Natura 2000
- Descriere
- Administrație
- Ranger Junior
- Proiecte
- Ecoturism în Ţarcu
- Resurse
- Legislaţie
- Studii de caz
- PUZ domeniu schiabil Nedeia
- Caz microhidrocentrale (MHC) Alset Energy
- Lucrari Colcear Servcom la Poiana Mărului – 2014
- Rezilierea contractului de administrare ROSCI0126
- Construcţie ilegală Dunca
- Cazul pădurii virgine din valea Olteana
- Cazul pădurii virgine de pe Culmea Pleșa – OS Teregova
- Cazul pădurilor virgine din bazinul Râului Lung
- Cazul pădurii virgine din Valea Cuntu – OSE Caransebeș
- Cazul pădurii virgine din Valea Higeg, UP III (versant nordic)
- 1700 ha păduri virgine în Valea Higeg
- Lucrări ilegale Dunca pe Muntele Mic
- Caz microhidrocentrale Balkan – bazinul Sebeş
- Tăierile de pădure
- Cazul pădurii virgine din PN Domogled Valea Cernei, OS Băile Herculane, cătunul Prisăcina
- Sesizare drum ilegal PN Domogled-Valea Cernei, cătunul Scărișoara, OS Băile Herculane
- Sesizare păduri virgine OS Mehadia, Izvoarele Nerei
- Sesizare păduri virgine OS Oțelu Roșu
- Sesizare păduri virgine P. N. Domogled-Valea Cernei și Geoparcul Platoul Mehedinți
- Sesizare păduri virgine din munții Țarcu, OS Teregova UP V Hidigel
- Adresa paduri virgine in P. N. Cheile Nerei – Beuşniţa
- Adresă zone protecţie păduri virgine P. N. Domogled – Valea Cernei
- Sesizare păduri virgine O.S. Baia de Aramă, P.N. Domogled – Valea Cernei
- Documente
- Legături utile
- Susțineți-ne!
- Imagini
- Contact
Comunicat de presă: 1700 ha de păduri virgine pe Valea Higeg, doar 260 ha protejate!
Nr. 16 / 08.05.2018
Comunicat de presă
Stimată redacţie, stimaţi jurnalişti,
Asociația Altitudine a publicat recent pe situl propriu spre largă difuzare articolul-raport:
1700 ha de păduri virgine pe Valea Higeg,
prin care se arată cum în decursul ultimilor ani RNP Romsilva a accesat în mod abuziv, cu complicitatea altor factori responsabili o parte din pădurile seculare virgine situate în Valea Higeg din aria protejată Sit Natura 2000 Munții Țarcu.
În articol arătăm faptul că în anul 2012, la apariția ordinului Ministerului Mediului ce stabilea protecția pădurilor virgine (OM 3397/2012) pe Valea Higegului existau peste 1700 ha de păduri seculare virgine, în două unități de producție din cadrul Ocolului Silvic Teregova.
Datorită acestor 1700 ha, Valea Higegului a fost plasată în 2012 pe poziția a IV-a (ca și suprafață) în studiile preliminare – Lista siturilor candidat (UNESCO) – ce documentau includerea pădurilor seculare virgine ale României în patrimoniul UNESCO.
Deși Asociația Altitudine a solicitat în 2013 factorilor responsabili (RNP, ITRSV) oprirea interventiilor preconizate în cele 1700 ha de păduri seculare din Valea Higeg cu potențial a fi încadrate ca și păduri virgine, intervențiile s-au derulat și se doresc a fi continuate în mod abuziv și în prezent, sub acoperirea amenajamentului silvic care a fost reînnoit în 2014 fără a respecta în totalitate reglementările apărute cu privire la pădurile seculare virgine.
Astfel, s-a ajuns în situatia în care doar 260 ha din cele 1700 ha de păduri virgine (prezente în 2012 pe lista candidat UNESCO) se regăsesc în Catalogului Pădurilor Virgine apărut în decembrie 2016), deși studiile și estimările recente demonstrează că în Valea Higeg ar mai fi neatinse (dar neprotejate) alte câteva sute de hectare.
Mai mult, în 2016 Valea Higeg a dispărut complet (dezamăgitor și inexplicabil) de pe lista finală trimisă spre aprobare UNESCO, pentru includerea pădurilor seculare virgine ale României în patrimoniul mondial.
UNESCO a dat curs cererii României în 2017 și a inclus 24000 ha de păduri seculare virgine în patrimoniul mondial alături de păduri similare, dar mai reduse ca și suprafață din alte state europene (Germania, Slovacia, Ucraina, etc…).
Dar din păcate, nu regăsim în UNESCO pădurile seculare virgine din Valea Higeg care (deși afectate parțial) cuprind cel puțin 1000 ha la momentul actual, și își merită un loc al lor în patrimoniul mondial al umanității.
În prezent, există pericolul iminent al altor intervenții în parcele ce conțin păduri seculare virgine neprotejate din Valea Higeg, în parcela 82A din UP IV al OS Teregova, dar și în alte parcele din zonă.
Detaliile care susțin informațiile prezentate sunt publice în articolul-raport ce face obiectul comunicatului de presă, spre informarea corectă a publicului larg și spre știința factorilor responsabili.
http://www.tarcu.ro/resurse/studii-de-caz/1700-ha-paduri-virgine-in-valea-higeg
Asociația noastră face toate demersurile posibile pentru ca alte exploatări să nu mai aibă loc în parcelele care au mai rămas cu pădure seculară virgină neprotejată în Valea Higeg, și pentru includerea acesteia în regimul de protecție pe care îl merită.
Cu deosebită consideraţie,
Alin Ciprian Ciulă,
Asociaţia Altitudine
www.tarcu.ro
Print article | This entry was posted by mtarcu on 8 mai 2018 at 14:14, and is filed under 2018, news, paduri virgine. Follow any responses to this post through RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed. |
Comments are closed.