Între 9-13 Octombrie, am avut deosebita onoare să participăm la conferinţa anuală a Federaţiei Europarc şi totodată la adunarea generală a federaţiei. În momentul de faţă, federaţia Europarc este o adevărată umbrelă pentru mai mult de 400 de membrii de pe tot cuprinsul Europei: parcuri nationale şi naturale, dar şi alte entităţi, federaţii sau asociaţii cu rol de protecţie a naturii şi conservare a biodiversităţii.

Anul acesta membri Europarc s-au reunit la Debrecen cu ocazia celei de-a 40-a aniversări, evenimentul fiind organizat de Parcul Naţional Hortobagy, care şi ei au sărbatorit în acest an 40 de ani de la înfiinţare.

La Debrecen şi în Parcul Naţional Hortobagy, peste 300 de oameni implicaţi direct în conservarea naturii şi în administrarea  ariilor protejate în Europa (şi nu numai) au beneficiat de ospitalitatea gazdelor.  Participanţii au avut ocazia să admire şi să experimenteze în parcul naţional atracţii ca :

–          Centrul de vizitare Hortobagy, muzeul tradiţiilor populare, şi un târg de produse locale.

–          Podul cu 9 arce, vechi de peste 300 de ani şi încă utilizat pe drumul naţional.

–          Un spectacol tradiţional de sărbătoare a păstorilor din Puszta ungară, cu obiceiuri specifice, cu dansuri tradiţionale şi evident gastronomie locală în cadrul unei seri culturale.

–          Herghelia de două sute de cai sălbatici din specia Equus ferus (Przewalsky’s horse – extinct în the wild), dar şi vacile Heck, ce trăiesc în semi-libertate pe o suprafaţa de câteva mii de hectare, rezervaţie strictă.

–           Spectacolul a zeci de mii de cocori ce soseau în locurile de înnoptat şi umpleau practic vazduhul, apoi bălţile, cârâind în mii de tonuri şi făcând mare gălagie.

–          Plimbarea cu trenuleţul sau cu autobuzul Ikarus din perioada interbelică, ambele restaurate în scop turistic.

Din România au fost reprezentanţi  din Parcul Natural Apuseni, Parcul Naţional Retezat, Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, Federaţia Coaliţia Natura 2000, Propark – Fundaţia pentru Arii Protejate, Asociaţia de Ecoturism în România, dar şi noi ca şi administratori ai sitului ROSCI0126 Munţii Ţarcu, membri  Europarc începând cu 2013.

Pe lângă conferinţa şi adunarea generală (ziua I), în a doua zi s-a ieşit în teren, iar într-a treia zi au avut loc o serie de workshopuri şi grupuri de lucru, în echipe.

În cadrul workshopului cu tema sălbăticiei (wilderness) susţinut de catre d-na Erika Stanciu am stabilit noi contacte şi am avut o expunere de aproximativ 20 min. privind cazul ariei protejate sit Natura 2000 Munţii Ţarcu. Am participat şi la o întâlnire premergătoare pregatirii participării Europarc la Congresul Mondial al Parcurilor (World Parc Congres) – Sydney 2014.

D-na Erika Stanciu (Propark) a moderat prima zi a conferinţei, iar ca şi  confirmare a muncii depuse şi totodată o răsplată binemeritată,  în cadrul galei finale a avut parte de o surpriză ce a umplut de mândrie tot grupul de români : în ovaţiile sălii a primit premiul ‘Alfred Toepfer’ al fundaţiei cu acelaşi nume, pentru merite deosebite în conservarea naturii.

În paralel cu evenimentul, s-a desfăşurat şi prima conferintă internaţională a tinerilor Europarc Youth Conference, unde  Caius Florea (proaspăt student) a reprezentat merituos nu doar situl Ţarcu, dar şi România.

Reuniţi cu ceilalţi reprezentanţi ai parcurilor în cadrul galei de închidere, cei 20 de tineri EYC au formulat o cerere imperativă nu doar pentru managerii ariilor protejate, ci şi pentru politicieni : ‘We want to be involved in the decisions, because it’s about our future. We want to be heard!’

‘Youth Conference a fost cel mai interesant eveniment la care mi-a fost dat să particip în ultimii ani. Am cunoscut oameni de pe toate meleagurile Europei, mi-am făcut prieteni, nişte oameni excelenţi, cu toţii având un singur scop: vrem ca vocile noastre să fie auzite! Noi ne vom face treaba dacă voi o veţi face pe a voastră!’ – cu aceste cuvinte Caius descrie experienţa şi dorinţa tinerilor de a se implica în protejarea  naturii, pentru a-şi clădi viitorul pe baza unei dezvoltări sustenabile.

Următoarea conferinţă Europarc (2014) se va desfăşura în Killarney National Parc – Irlanda.

To be – or not to be… there ?  That’s the question!

Alte linkuri:

+ Mai multe informatii despre conferinta şi mai multe poze.

+ Pagina de FB: https://www.facebook.com/EUROPARCConference