Zimbrii vor poposi în situl Natura 2000 Munții Țarcu, pe valea râului Alb, comuna Armeniș.

Eliberarea zimbrilor în spațiile special amenajate (foto) va avea loc anul acesta (2014), în luna mai și face parte din programul Rewilding Europe – o inițiativă unică în Europa a WWF (World Wide Fund for Nature) alături de Wild Wonders of Europe, Ark Nature și Conservation Capital.

Un adevărat nucleu de sălbăticie (cel mai important din Europa temperată) a fost identificat de către WWF în urma unor studii şi cuprinde Situl Natura 2000 Munţii Ţarcu împreună cu ariile protejate învecinate. Astfel, zona munţii Godeanu-Retezat-Cernei-Mehedinţi a fost inclusă într-un program pilot de renaturare a arealelor sălbatice: Rewilding Europe.

Zona situată în sud-vestul Carpaţilor Meridionali  a fost selectată între primele 5 programe-pilot sub denumirea Southern Carpathians şi acţiunile au demarat în primăvara 2012. Asociaţia Altitudine este partener local al proiectului.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––-

Felicitări Andreei Dogar de la Yahoo România pentru urmatorul articol bine documentat!

Primavara asta, in Munţii Ţarcu!
https://ro.stiri.yahoo.com/povestea-zimbrilor-din-românia–„uriașii-europei”-se-întorc-în-păduri-105503156.html

Fotografie de Adrian Grancea/WWF-România

Fotografie de Adrian Grancea/WWF-România

Preluare yahoo (fragment):

‘În actualul spațiu românesc, prima poveste a zimbrilor s-a încheiat în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, când ultimii zimbri au fost vânați: în Moldova în 1762 și în Transilvania în 1790. Acum, România încearcă să scrie o nouă poveste a acestor frumoase animale, care au început să se înmulțească și să fie reintroduse în sălbăticie. După cum explică biogeograful Adrian Hăgătiș de la World Wide Fund for Nature România, managerul unui proiect care își propune reintroducerea zimbrilor în Carpații Meridionali, povestea zimbrilor din România încă nu este una de succes, dar ar putea deveni.

În luna mai, organizația va aduce în Munții Țarcu din vestul Carpaților Meridionali cel puțin 22 de zimbri din mai multe rezervații din Europa (din Belgia, Germania, Elveția, Italia și Suedia). Ei se vor adăuga populației actuale din România, care a ajuns la 122 de zimbri care trăiesc în libertate, în semi-libertate și în grădini zoologice.

Și în noua lor casă din județul Caraș-Severin animalele vor trăi mai întâi în regim de semi-libertate pe valea râului Alb, iar apoi vor fi eliberate. Prima gazdă a zimbrilor va fi comuna Armeniș. Primăria din localitate a oferit acestui proiect 75 de hectare din suprafața de pășuni comunale, iar Direcția Silvică Caraș-Severin va pune la dispoziție 80 de hectare.

De întoarcerea zimbrilor beneficiază nu doar natura, ci și comunitatea locală. „Primele două locuri de muncă create în mod direct în comunitatea locală, prin aducerea zimbrilor, sunt cele de rangeri, care se vor ocupa de supravegherea zimbrilor, de hrănirea și îngrijirea lor pe perioada de aclimatizare, premergătoare eliberării propriu-zise. De asemenea, indirect, prin promovarea zonei, se vor crea locuri de muncă în domeniul ecoturismului și anume ghizi locali, transportatori de turiști sau angajați ai pensiunilor învecinate”, spune Hăgătiș.

Zimbrul, „o specie impunătoare și fascinantă”

Munții Țarcu ar putea deveni mult mai vizibili din punct de vedere turistic: „Această zonă este deja atractivă, dar este o mare necunoscută pe harta turistică a României. Ceea ce lipsește zonei pentru a deveni cu adevărat atrăgătoare din punct de vedere turistic, pe lângă frumusețile peisagistice, pădurile virgine sau cursurile de apă naturale, este o specie de animal sălbatic carismatică. Zimbrul este cel mai mare mamifer din Europa, o specie impunătoare și fascinantă, având un potențial uriaș de atragere de vizitatori și de generare de beneficii pentru comunitățile locale”.

Dacă localnicii vor face ecoturism, cea mai mare parte a veniturilor rezultate din activitățile turistice (închirierea unor ghizi locali, cazarea turiștilor în case rurale, comercializarea produselor locale) va rămâne în comunitate.

Proiectul din Munții Țarcu face parte din programul „Rewilding Europe”, o inițiativă europeană a WWF care își propune ca un milion de hectare de teren abandonat temporar sau definitiv ori nefolosit în prezent să fie redat faunei sălbatice.

Organizația urmărește și diversificarea fondului genetic al speciei zimbru în România, prin realizarea unor schimburi de exemplare între rezervațiile din țară și cele din restul Europei, pentru evitarea consangvinizării (puii rezultați din părinți înrudiți au risc crescut de malformații): „Într-o primă etapă, o femelă (Roxana) de la rezervația din Hațeg va fi inclusă în programul de reintroducere, iar în locul ei va fi adusă o altă femelă (Spider-woman), care provine de la rezervația din Springe, Germania, care va participa la reproducere și la ameliorarea genetică a populației rezervației”.

WWF-România dorește să extindă programul de schimburi și în alte rezervații, precum Neagra-Bucșani și Vânători-Neamț.’

Mai multe despre zimbri pe pagina Yahoo!