Astăzi 24 Mai, este Ziua Europeană a Parcurilor, în această săptămână se aniversează natura în întreaga Europă.

În weekend s-a sărbătorit și la noi Ziua Munţilor Ţarcu, pentru prima dată.

S-au implicat și au participat peste 320 de iubitori ai muntelui în mai multe locuri diferite: la Poiana Mărului, în Valea Craiului, pe Muntele Mic, la Cuntu, pe Vârful Ţarcu și chiar pe Bloju!

În Poiana Mărului, Ziua Munţilor Ţarcu a fost organizată de voluntarii Asociației Altitudine, care a organizat 12 ateliere pentru cei peste 150 de copii veniți cu microbuzele școlare din Măru, Rusca Montană, Teregova, Vârciorova şi Armeniş. Sâmbata trecută copii au trăit – unii pentru prima dată – emoția vitezei alunecând pe tiroliana de 50 de metri, senzația plutirii în caiace pe lac, vibrația corzii arcului în momentul în care se eliberează săgeata, plăcerea plimbărilor printre mestecenii proaspăt înfrunziți sau a rulajului cu mountain-bike pe drumuri de munte. Au montat și demontat corturi, au explorat pe bicicletă împrejurimile Poienii Mărului, au făcut plimbări cu caiacul pe lacul de acumulare din Poiană, au fost iniţiaţi în tainele tirului cu arcul, au parcurs Traseul Tematic „La mesteceni”, admirând de la înălţime perspectiva Poienii Mărului şi au observat îndeaproape vieţuitoarele din natură însoţiţi de biologi voluntari. Au mai avut ocazia să înveţe despre formarea norilor şi a vântului şi au făcut baloane uriaşe de săpun, au învăţat cum să folosească echipamentul montan în drumeţie, şi au învăţat să facă bijuterii din diferite materiale reciclate sau adunate din natură.

La prânz, s-a organizat  la primitoarea pensiune Vilador o expoziţie cu alimente sănătoase pregătită cu ajutorul elevilor. Copiii au prezentat cu mândrie diferite sortimente de brânzeturi, iaurt şi unt, siropuri şi gemuri delicioase, cozonaci şi împletituri pregatite de acasă, din familie după reţete tradiţionale, și aduse la Ziua Munților Țarcu pentru a sărbători împreună gustul naturii. La pensiune s-au pregatit la foc mic și 2 ceaune cu tocăniță, așa că după refacerea rezervelor de energie, copii au continuat activitățile și în a doua parte a zilei. Astfel, fiecare copil a avut ocazia să participe sâmbătă la 4 activități diferite din cele 12 disponibile.

În a doua parte a zilei ni s-a alăturat şi echipa Câinii de Salvare S.A.R. Gugulania care au prezentat copiilor câteva momente din viata câinilor de cautare-salvare.

 

În paralel, în partea cealaltă a muntelui pornind din Valea Craiului și până pe Muntele Mic s-au întrecut să alerge la deal participanții la prima ediţie a concursului de alergare montană Muntele Mic Vertical Race, organizat de Clubul Sportiv Tibiscus şi Hoinarii. 72 de concurenţi, dintre care 22 de fete, s-au aliniat la start iar cei mai rapizi au urcat diferenta de nivel de 1000 m în 45 de minute. Rezultatele sunt disponibile pe pagina concursului.

 

Duminică a fost ziua excursiilor. Alpinistul Cornel Galescu şi Clubul Montan Caransebeş au organizat o drumeţie la Vârful Ţarcu (2190 m), iar din Poiana Mărului s-a urcat cu Rangeri Juniori spre Vârful Bloju până în golul alpin la 1700 m, de unde se vede Vârful Gugu. Muntele e iubit şi oferă bucurie la orice vârstă, cei care au mers pe vârf sunt iubitori ai muntelui de la 5 şi 81 de ani!

Pentru că ne place muntele și natura, încă din 2007 Asociația Altitudine a propus înființarea Parcului Național Țarcu, care din păcate nu s-a concretizat. Țarcu a devenit totuși arie protejată sit Natura 2000 odată cu aderarea la uniune și implementarea rețelei Natura 2000.

 

Din 1995 încoace sărbatorim 24 Mai Ziua Parcurilor în Europa. Federația Europarc a „nășit” această zi pentru că a fost ziua în care Suedia fonda primele parcuri nationale de pe continent, în 1909.

În România, profesorii Alexandru Borza și Emil Racovița au pus bazele primul parc național – Retezatul – în 1935.

Deși avem natura cea mai bogată, România este codașă la a o proteja, iar acest aspect ar trebui să ne preocupe pe toți. Suntem încă singurul stat din uniune care nu alocă fonduri pentru administrarea ariilor protejate, lăsând această sarcină în seama Romsilva, a altor entități private și a ONGurilor.

Noi anul acesta de ziua parcurilor raportăm o mică victorie. Ca urmare a demersurilor asociației Altitudine, Romsilva și Ministerul Mediului au confirmat recent stoparea exploatărilor și instituirea protecției în 419 ha de padure virgină și cvasivirgină din bazinul râului Olteana, Munții Țarcu.

 

Ziua Munţilor Ţarcu a fost organizată de Asociația Altitudine Filiala Banat în calendarul evenimentelor Europarc European Day of Parks 2016 – „Gustul Naturii” și în cadrul proiectului Ranger Junior în Situl Natura 2000 Munţii Ţarcu, derulat cu susținerea financiară a Fundaţiei pentru Parteneriat şi MOL România. Mulţumim partenerilor, cluburilor şi asociaţiilor care au făcut ca 21 mai sa fie o adevărata sărbătoare în Munţii Ţarcu: Pensiunile Vila Dor, Vila Şucu şi Pensiunea Florina din Poiana Mărului, Clubul Sportiv Tibiscus, Clubului Montan Caransebeş, Clubul de Turism Concordia Lugoj, Asociaţia Bio-Team, Salvamont Caraș-Severin, Asociația Câinii de Salvare S.A.R. Gugulania, Clubul Sportiv Tibiscus și Clubul Montan Caransebeș.  Mulţumim în egală măsură voluntarilor şi şcolilor partenere, care au sprijinit deplasarea elevilor în Poina Mărului: Liceul Tehnologic ”Sf. Dimitrie” Teregova, Şcoala Gimnazială Măru, Şcoala Gimnazială Rusca Montană, Școala Gimnazială Armeniș şi Școala Gimnazială Turnu Ruieni.

În cele cinci ediții ale acestui proiectului Ranger Junior, peste 1300 de elevi au participat la lecții despre Situl Natura 2000 Munții Țarcu în școli și în natură, 230 de elevi au participat la diferite concursuri, 140 de elevi au participat la tabere Ranger Junior în Munții Țarcu, unii dintre ei reprezentând chiar Situl Natura 2000 Munții Țarcu la Taberele Internaționale ale Rangerilor Juniori organizate de către Federația Europarc în diferite parcuri naționale din Europa.

Linkuri media:

 

Pagina evenimentului pe Facebook – cu multe poze

Poze Altitudine – Ziua Muntilor Tarcu Poiana Mărului

Poze excursie Bloju 

Poze Șerban Sâmbotelecan – Ziua Muntilor Tarcu Poiana Mărului

Poze Muntele Mic Vertical Race

Poze excursie aniversară la Vf. Țarcu – Club Montan Caransebeș