Rewilding Europe

Sămbătă 17 Mai 2014, cei dintâi 17 zimbri au fost relocaţi în Munţii Ţarcu în rezervaţia ‘Măgura Zimbrilor’ de pe valea Râului Alb, comuna Armeniş.

După o perioada mai delicată, grupul de zimbri s-a obişnuit în noua rezervaţie. Au mai rămas însă doar 14.

Zimbrul european (Bison bonassus)

Zimbrul european (Bison bonasus) – foto Alin Drăguşin

Cei de la Rewilding Europe vor mai aduce şi alţii, iar după o perioadă unii dintre ei vor fi eliberaţi în natură, în Situl Natura 2000 Munţii Ţarcu.

 

Dar să vedem cum au fost aduşi zimbrii…

Cu ocazia evenimentului aducerii zimbrilor, ne-a făcut deosebită placere că un grup de Rangeri Juniori s-au organizat ei înşişi şi au venit la faţa locului.

Rangerii Juniori din Munţii Tarcu, cu Staffan Widstrand

După câteva ore în care mulţimea a aşteptat cu nerabdare, camioanele venite mii de kilometri s-au apropiat si primul furgon adus la tarcul amenajat, pentru a-si descarca pretioasa incarcatura. Asteptandu-se unii pe altii, zimbrii au pasit in rezervatie.

Primul camion descarca zimbrii

Obisnuiti cu publicul?

Imediat dupa ce au pasit in libertate, unele exemplare au inceput disputele pentru ierarhia in cadrul grupului, reporterii National Geographic Romania capturand scene rare si spectaculoase:

http://www.natgeo.ro/natura/habitat-conservare/10122-confruntare-intre-zimbri-la-armenis

Informaţiile relevante despre zimbri se găsesc pe pagina Rewilding Europe (noi fiind printre initiatorii si partenerii locali ai proiectului):

http://www.rewildingeurope.com/news/finally-back-on-stage-after-more-than-250-years/

Zimbri in noua lor casa din Munţii Ţarcu (foto M. Berchi, WWF Romania)

Animalele provin din parcuri şi centre europene de reproducere a zimbrilor, iar una din femele provine de la Haţeg.

Presa a vuit din Europa până în Japonia, felicitări echipei Rewilding Europe!

http://www.evz.ro/planul-de-resalbaticire-al-zimbrilor-incepe-in-banat-cum-arata-primii-zimbri-care-vor-trai-liberi-in-romania.html

http://www.caon.ro/avem-zimbri-in-padurile-carasene/1417591

http://expressdebanat.ro/premiera-in-europa-17-zimbrii-au-fost-eliberati-astazi-in-salbaticie-in-muntii-tarcu-in-apropiere-de-comuna-armenis/

http://www.japantimes.co.jp/news/2014/05/18/world/science-health-world/european-bison-released-romanian-wild/#.U3jZxF4Rb1p

https://uk.news.yahoo.com/european-bison-released-wild-carpathian-range-164212321.html#bP7nf9J

http://www.theguardian.com/environment/2014/may/21/-sp-european-bison-europe-romania-carpathian-mountains

}n articolul din The Guardian puteti vedea si cum au fost zimbrii capturati pentru a fi adusi la Tarcu.

Presa int

Mai multe poze de-ale noastre:

https://plus.google.com/photos/101822472789026615928/albums/6014990791762088449?banner=pwa

––––––––––––––––––––––––––-

Zimbrii vin în Munţii Ţarcu la Rezervaţia de la Armeniş
Sâmbătă 17 Mai vor fi aduşi 20 de zimbri la Armeniş, prin aportul generos al Rewilding Europe si al altor rezervaţii de zimbri din Europa (inclusiv de la Haţeg).

http://www.rewildingeurope.com/news/european-bison-in-the-tarcu-mountains-romania-the-biggest-ever-bison-reintroduction-in-europe/
http://romania.panda.org/?220834%2FWWF-Romnia-i-Rewilding-Europe-pregtesc-cel-mai-mare-eveniment-de-reintroducere-de-zimbri-din-Europa

© Rewilding Europe

‘On May 17, Europe’s largest living wild land mammal, the European bison, will be brought back to the Tarcu Mountains in the Southern Carpathians rewilding area, in Romania. It has been extinct from the area for 200 years. About 20 European bison (Bison bonasus) will be brought here from several European countries. Later on this summer 10 more will be taken here. This is the biggest-ever bison reintroduction and transportation to have taken place in Europe.’

––––––––––––––––––––––-

Un adevărat nucleu de sălbăticie (cel mai important din Europa temperată) a fost identificat de către WWF în urma unor studii şi cuprinde Situl Natura 2000 Munţii Ţarcu împreună cu ariile protejate învecinate. Astfel, zona munţii Godeanu-Retezat-Cernei-Mehedinţi a fost inclusă într-un program pilot de renaturare a arealelor sălbatice: Rewilding Europe.

Zona situată în sud-vestul Carpaţilor Meridionali  a fost selectată între primele 5 programe-pilot sub denumirea Southern Carpathians şi acţiunile au demarat în primăvara 2012. Asociaţia Altitudine este partener local al proiectului.

 –––––––––––––––––––––––––-

At the southern end of the Carpathian mountains, in Romania, an initiative is now underway to create one of Europe’s largest wilderness landscapes south of the Arctic Circle. Part of this is to establish a wilderness area of 100,000 ha by 2022 in the Tarcu‬ mountains-Retezat area.

http://www.fotopedia.com/reporter/stories/sFSgsxTBUWt/view

––––––––––––––––––––––––––––

Felicitări Andreei Dogar de la Yahoo România pentru urmatorul articol bine documentat!

Primavara asta, in Munţii Ţarcu!
https://ro.stiri.yahoo.com/povestea-zimbrilor-din-românia–„uriașii-europei”-se-întorc-în-păduri-105503156.html

Fotografie de Adrian Grancea/WWF-RomâniaFotografie de Adrian Grancea/WWF-România

Preluare yahoo (fragment):

‘În actualul spațiu românesc, prima poveste a zimbrilor s-a încheiat în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, când ultimii zimbri au fost vânați: în Moldova în 1762 și în Transilvania în 1790. Acum, România încearcă să scrie o nouă poveste a acestor frumoase animale, care au început să se înmulțească și să fie reintroduse în sălbăticie. După cum explică biogeograful Adrian Hăgătiș de la World Wide Fund for Nature România, managerul unui proiect care își propune reintroducerea zimbrilor în Carpații Meridionali, povestea zimbrilor din România încă nu este una de succes, dar ar putea deveni.

În luna mai, organizația va aduce în Munții Țarcu din vestul Carpaților Meridionali cel puțin 22 de zimbri din mai multe rezervații din Europa (din Belgia, Germania, Elveția, Italia și Suedia). Ei se vor adăuga populației actuale din România, care a ajuns la 122 de zimbri care trăiesc în libertate, în semi-libertate și în grădini zoologice.

Și în noua lor casă din județul Caraș-Severin animalele vor trăi mai întâi în regim de semi-libertate pe valea râului Alb, iar apoi vor fi eliberate. Prima gazdă a zimbrilor va fi comuna Armeniș. Primăria din localitate a oferit acestui proiect 75 de hectare din suprafața de pășuni comunale, iar Direcția Silvică Caraș-Severin va pune la dispoziție 80 de hectare.

De întoarcerea zimbrilor beneficiază nu doar natura, ci și comunitatea locală. „Primele două locuri de muncă create în mod direct în comunitatea locală, prin aducerea zimbrilor, sunt cele de rangeri, care se vor ocupa de supravegherea zimbrilor, de hrănirea și îngrijirea lor pe perioada de aclimatizare, premergătoare eliberării propriu-zise. De asemenea, indirect, prin promovarea zonei, se vor crea locuri de muncă în domeniul ecoturismului și anume ghizi locali, transportatori de turiști sau angajați ai pensiunilor învecinate”, spune Hăgătiș.

Zimbrul, „o specie impunătoare și fascinantă”

Munții Țarcu ar putea deveni mult mai vizibili din punct de vedere turistic: „Această zonă este deja atractivă, dar este o mare necunoscută pe harta turistică a României. Ceea ce lipsește zonei pentru a deveni cu adevărat atrăgătoare din punct de vedere turistic, pe lângă frumusețile peisagistice, pădurile virgine sau cursurile de apă naturale, este o specie de animal sălbatic carismatică. Zimbrul este cel mai mare mamifer din Europa, o specie impunătoare și fascinantă, având un potențial uriaș de atragere de vizitatori și de generare de beneficii pentru comunitățile locale”.

Dacă localnicii vor face ecoturism, cea mai mare parte a veniturilor rezultate din activitățile turistice (închirierea unor ghizi locali, cazarea turiștilor în case rurale, comercializarea produselor locale) va rămâne în comunitate.

Proiectul din Munții Țarcu face parte din programul “Rewilding Europe”, o inițiativă europeană a WWF care își propune ca un milion de hectare de teren abandonat temporar sau definitiv ori nefolosit în prezent să fie redat faunei sălbatice.

Organizația urmărește și diversificarea fondului genetic al speciei zimbru în România, prin realizarea unor schimburi de exemplare între rezervațiile din țară și cele din restul Europei, pentru evitarea consangvinizării (puii rezultați din părinți înrudiți au risc crescut de malformații): „Într-o primă etapă, o femelă (Roxana) de la rezervația din Hațeg va fi inclusă în programul de reintroducere, iar în locul ei va fi adusă o altă femelă (Spider-woman), care provine de la rezervația din Springe, Germania, care va participa la reproducere și la ameliorarea genetică a populației rezervației”.

WWF-România dorește să extindă programul de schimburi și în alte rezervații, precum Neagra-Bucșani și Vânători-Neamț.’

Mai multe despre zimbri pe pagina Yahoo!

–––––––––––––––––––––––––––––

Zimbrul se întoarce în Munţii Ţarcu!

Inițiativa Rewilding Europe de reintroducere a zimbrului în mediul sălbatic în Munții Țarcu e deja știre la Televiziunea Națională Suedeză.10014657_10152269425447298_1952259298_n

Eliberarea zimbrilor în spațiile special amenajate (foto) va avea loc anul acesta (2014), în luna mai și face parte din programul Rewilding Europe – o inițiativă unică în Europa a WWF (World Wide Fund for Nature) alături de Wild Wonders of Europe, Ark Nature și Conservation Capital. Programul își propune ca un milion de hectare de teren abandonat temporar sau definitiv ori pur și simplu nefolosit în prezent, să fie redat faunei sălbatice.

Parteneriatul local, cheia succesului pe termen lung
Zimbrii vor poposi pe teritoriul administrativ al comunei Armeniș, în apropierea sitului Natura 2000 Munții Țarcu, pe valea râului Alb. Primăria comunei Armeniș, din județul Caraș-Severin, a oferit acestui proiect de reintroducere aproximativ 75 de hectare din suprafața de pășuni comunale. E un sprijin inestimabil din partea comunității locale care a recunoscut astfel beneficiile unui astfel de proiect în zonă. Direcția silvică Caraș-Severin, prin Ocolul silvic Teregova, a pus la dispoziția proiectului alte aproximativ 80 de hectare.

surse: WWF Romania, Rewilding Europe

–––––––––––––––––––––––––––––––––––

Programul Rewilding Europe a fost lansat în luna noiembrie 2010 la Bruxelles sub deviza:

‘A new beginning. For wildlife. For us.’ şi este sustinut de WWF Olanda, fundaţia ARK şi Wild Wonders of Europe.

Rewilding Europe işi propune sa renatureze suprafeţe mari ale Europei pana în 2020. Programul va include 10 zone mari (de peste 100000 ha) cuprinzând majoritatea ecosistemelor Europei, floră şi faună. Acestea vor servi ca suport pentru dezvoltarea locală, oferind totodată oportunităţi pentru milioane de vizitatori dornici de a vedea natura salbatică.

Din partea Asociaţiei Altitudine la lansare au participat doi membri.