Amenajare traseu tematic

Proiectul ‘Realizare traseu tematic şi activităţi educative’ a fost implementat  în aria protejată din Munţii Ţarcu cu scopul creării primului traseu tematic din zonă, care să asigure o bună conştientizare în rândul vizitatorilor,  suport pentru activităţi educative şi o impulsionare a activităţilor de turism ecologic.
Proiectul a început prin activităţi de educaţie ecologică incluzând o prezentare a Sitului Natura 2000 şi a proiectului  în trei licee din preajma ariei protejate.
În timpul verii a fost realizat si instalat traseul tematic şi ulterior a fost organizată o excursie cu 30 de elevi pentru  inaugurare. S-au instalat apoi câteva panouri de informare şi s-au făcut câteva acţiuni de conştientizare în rândul localnicilor.
Traseul tematic „În căutarea acvilei de munte„ cuprinde 11 panouri informative despre biodiversitatea sitului Natura 2000 Munţii Ţarcu, şi se întinde de-a lungul traseului turistic marcat cu bandă roşie între Muntele Mic şi Vârful Ţarcu (2190m). Alte trei panouri informative cu privire la traseu, si la alte aspecte legate de situl Natura 2000 sunt amplasate in staţiunile turistice Poiana Mărului şi Muntele Mic.
S-au efectuat activităţi de educaţie ecologică în trei şcoli (peste 120 elevi participanţi şi 6 profesori) , iar 30 de elevi au fost duşi într-o excursie de-a lungul traseului, primind materiale despre aria protejate.
50 de tricouri au fost distribuite elevilor şi voluntarilor participanţi la acţiuni.
Au mai fost realizate 2000 pliante informative despre traseu şi aria protejată şi o pagină de prezentare pe internet.

Inaugurarea noului traseu tematic ‘În căutarea acvilei de munte’ a avut loc sâmbată 15 octombrie printr-o excursie cu elevi ai Liceului Bănăţean Oţelu Roşu.

Articol Radio Reşiţa

S-a parcurs o parte din traseul tematic de la Muntele Mic până la Staţia Meteo Cuntu.

Alte obiective turistice vizitate au fost Turnul lui Ovid si Crucea Eroilor.

La câteva zile după excursie, traseul a fost vandalizat!

Primul traseu tematic din Situl Natura 2000 Munţii Ţarcu  a fost amenajat în vara 2011 între Muntele Mic – Cuntu – Vârful Ţarcu şi cuprinde 11 panouri informative despre biodiversitate şi aria protejată.

Traseul a fost realizat printr-un proiect  finanţat de Fundaţia Pentru Parteneriat Miercurea-Ciuc şi Mol România prin programul Spaţii Verzi, componenta Arii Naturale Protejate 2011 şi se desfăşoară în perioada mai – octombrie 2011.

În colaborare cu Fundaţia Verde 2000 au fost derulate activităţi de educaţie ecologică în câteva şcoli din vecinătatea ariei protejate:

1. Educaţie ecologică la Liceul Bănăţean din Oţelu Roşu:

Despre acţiune

2. Educaţie ecologică la Liceul Pedagogic C.D. Loga din Caransebeş:

3. Educaţie ecologică la Liceul Teoretic Traian Doda din Caransebeş:

Acţiunile de educaţie ecologică vor continua.

Conferinţa de presă de lansare a proiectului a avut loc luni 9 Mai 2011 la ora 11:30 în aula 1 Decembrie 1918 a Primăriei Municipiului Caransebeş.

A fost prezentă presa locală: Radio Reşiţa, 7 Zile, Banat TV.

Articol Radio Reşiţa

Ştire Radio Reşiţa

Reportaj InfoCaransebeş

7 Zile

Portal Caransebeş

Invitaţie 09 Mai 2011: Asociaţia Altitudine filiala Banat, în calitate de administrator al  Sitului Natura 2000 Munţii Ţarcu invită reprezentanţii mass-media la o conferinţă de presă pentru lansarea proiectului

” Amenajare traseu tematic şi activitaţi educative în Situl Natura 2000 Munţii Ţarcu