Tabara Ranger Junior

În perioada 3-7 iulie 2014 s-a desfăşurat la Poiana Mărului tabăra Ranger Junior în Situl Natura 2000 Munţii Ţarcu organizată de Asociaţia Altitudine Filiala Banat, cu sprijinul financiar al Fundaţiei Pentru Parteneriat şi Mol România. La activităţi au participat 40 de elevi de gimnaziu din 8 şcoli din comunităţile din preajma Munţilor Ţarcu: Teregova, Rusca Teregova, Armeniş, Slatina Timiş, Zăvoi, Măru, Turnu Ruieni şi Borlova.

Prin jocurile organizate, copiii şi-au îmbogăţit cunoştinţele despre Munţii Ţarcu, despre vieţuitoarele din această zonă şi ameninţările la care sunt expuse, iar prin jocuri de rol au învăţat care este rolul rangerilor şi al rangerilor juniori în ariile naturale protejate. În excursii au avut ocazia să vadă în habitatul lor diferite specii de plante şi animale şi să experimenteze activitatea de informare a turişţilor – foarte importantă pentru rangerii din Munţii Ţarcu. Cu ambiţie şi perseverenţă, copiii au ajuns la vf Netiş, unde vizibilitatea excelentă le-a permis să coreleze citirea unei hărţi cu panorama pe care o oferă o înălţime de 2093 m şi să identifice în zare vârfuri din masivurile Retezat, Godeanu, Ţarcu şi Semenic.

Copiii au participat la ateliere de pictură în cadrul cărora au transpus în imagini informaţii despre zimbri care au fost aduşi în luna mai la Armeniş şi au colorat folosind doar elemente din natură – frunze, tulpini, petale, cărbune. În cadrul unui atelier au pictat cu culori textile plase pe care le vor folosi ca alternativă la nenumaratele pungi de plastic cu care erau obişnuiţi, transmiţând astfel un semnal de alarmă legat de poluarea apelor din comunităţile în care trăiesc. În cadrul altor ateliere copiii au contribuit la pregătirea traseului tematic ce va fi realizat în Poiana Mărului în această vară şi la realizaera Ghidului Turistic al Munţilor Ţarcu, pentru care au venit pregătiţi cu informaţii despre comunităţile in care trăiesc, sărbători şi legende locale. Atelierul de realizarea a hrănitorilor de păsări le-a dat ocazia să înţeleagă comportamentul şi modul de hrănire a păsărilor şi i-a sensibilizat la diferitele sunete pe care le scot păsările în diferitele momente ale zilei.

Elevii participanţi în această tabără s-au remarcat prin interesul pentru natură şi protecţia Munţilor Ţarcu în cadrul acţiunilor deja desfăşurate în cadrul proiectului: lecţii de educaţie ecologică în şcoli la care au participat peste 270 de elevi si sesiunea de comunicări ”Să cunoaştem mai bine lumea în care trăim”, în cadrul căreia au prezentat lucrări proprii legate de natură 40 de elevi: http://www.tarcu.ro/proiecte/ranger-junior.

Partenerii implicaţi în implementarea proiectului „Ranger Junior în Situl Natura 2000 Munţii Ţarcu” sunt Agenţia pentru Protecţia Mediului Caraş-Severin, Ocolu Silvic Oţelu Roşu, Primăria Armeniş, Asociaţia Bio-Team şi cele 8 şcoli din localităţile Teregova, Rusca Teregova, Armeniş, Slatina Timiş, Zăvoi, Măru, Turnu Ruieni şi Borlova.

Ne bucurăm să vedem entuziasmul copiilor pentru activităţi în natură şi deschiderea lor în a se implica în diferite activităţi de voluntariat. Se crează astfel un grup de tineri în această zonă, care apreciază valoarea şi rezultatele lucrului în echipă, a asocierii pentru a putea realiza ceva frumos. De asemena, copiii Ranger Junior conştientizează importanţa implicării fiecăruia dintre noi în ceea ce ţine de viaţa comunităţii şi a luării de atitudine când direcţia în care merg lucrurile nu corespunde intereselor pe termen lung ale comunităţii.

Ca şi urmare firească a taberelor din zona Munţilor Ţarcu, pentru al doilea an consecutiv, doi Rangeri Juniori însoţiţi de un adult vor participa la o tabără internaţională a Rangerilor Juniori în Parcul National Krkonose în Cehia. În cadrul aceastei tabere, cu tema “Following wilderness across boundaries”, elevii vor reprezenta Situl Natura 2000 Munţii Ţarcu, vor avea ocazia să afle despre alte arii protejate din Europa şi despre activităţi pentru copii în cadrul unor organizaţii care fac parte din  Federaţia Europarc, ce cuprinde peste 350 de entităţi ce reprezintă arii protejate din Europa.

Asociaţia Altitudine Filiala Banat derulează de trei ani programe şi tabere de tip ranger junior oferind copiilor alternative de petrecere a timpului liber şi exemple de activităţi extraşcolare inedite, axate pe natură. Prin continuitate unii copii participanţi la acţiunile propuse de noi  continuă pe această cale şi  ajută la organizarea unor acţiuni similare în comunităţile în care trăiesc.

Mai multe poze din tabăra Ranger Junior în Situl Natura 2000 Munţii Ţarcu puteţi vizualiza pe Facebook si la adresa:  https://plus.google.com/photos/114423903412316749622/albums/6033222315179728545