Ranger Junior 2012

Ranger Junior în Situl Natura 2000 Munţii Ţarcu este un concept concretizat într-o serie de proiecte derulate în comunităţile din preajma Munţilor Ţarcu de către Asociaţia Altitudine Filiala Banat, cu sprijinul financiar al Fundaţiei pentru Parteneriat din Miercurea Ciuc şi MOL România, şi a altor suporteri.

Proiectul a debutat în 2012.

Mulţumim partenerilor ce au sprijinit acest proiect: Universitatea de Vest din Timişoara, Primăria Caransebeş, Primăria Oţelu-Roşu, Clubul de Turism „Concordia” Lugoj, precum şi voluntarilor implicaţi.

Mulţumim şcolilor implicate în proiect şi tuturor cadrelor didactice care ne-au ajutat în 2012:

  • Liceul Tehnologic “Sf. Dimitrie” Teregova,
  • Şcoala cu clasele I-VIII Rusca Teregova,
  • Şcoala cu clasele I-VIII „Trandafir Cocârlă” Turnu Ruieni,
  • Şcoala cu clasele I-VIII Borlova,
  • Şcoala cu clasele I-VIII Zăvoi,Şcoala cu clasele I-VIII Măru,
  • Şcoala cu clasele I-VIII Rusca Montană,
  • Colegiul Naţional „Coriolan Brediceanu” Lugoj.

In urma proiectului a rezultat urmatorul Ghid:  Ranger Junior in Situl Natura 2000 Muntii Tarcu – format A5, 24 pagini color

Proiectul va continua în sezoanele următoare.

Proiectul Ranger Junior în Situl Natura 2000 Munţii Ţarcu

Asociaţia Altitudine Filiala Banat a oferit copiilor din preajma Sitului Natura 2000 Munţii Ţarcu ocazia să fie mai aproape de natură şi să înţeleagă mai bine complexitatea lumii vii şi a responsabilităţii noastre, a fiecăruia dintre noi, de a o  respecta şi proteja.

Fundaţia pentru Parteneriat din Miercurea Ciuc şi MOL România au sprijinit financiar desfăşurarea proiectului Ranger Junior în Situl Natura 2000 Munţii Ţarcu, şi astfel iniţiativa noastră s-a concretizat cu ajutorul partenerilor şi participarea elevilor şi cadrelor didactice din şcolile implicate.

Cu ajutorul tuturor am organizat lecţii de educaţie ecologică în şcolile implicate în proiect, am organizat trei tabere la munte, un concurs de desen, expoziţii de fotografie, puncte de informare în şcoli.

Mai mult de 250 de copii au aflat despre Situl Natura 2000 Munţii Ţarcu, iar 32 de elevi, cu vârstă cuprinsă între 11 şi 15 ani au participat la taberele Ranger Junior din Poiana Mărului. Ulterior, 15 dintre cei mai activi au participat la tabăra de cinci zile de la Cuntu, trăind în inima muntelui şi ajungând să-l cunoască îndeaproape.

În taberele de la Poiana Mărului elevii au învăţat despre ce înseamnă a fi ranger într-o arie naturală protejată, au aflat noţiuni de bază despre protecţia naturii şi de ce e important să păstreze cât mai natural arealul de langa ei. Toate acestea le-au asimilat prin prezentări, jocuri şi plimbări în natură. Exerciţiile la care au participat le-au dezvoltat spiritul de echipă, le-a dat ocazia să înţeleagă că nu putem să ne descurcăm tot timpul singuri şi să aprecieze valoarea unui coechipier. Abilităţile de prezentare şi comunicare au fost exersate atât prin jocurile la care au aprticipat, cât şi prin intreacţiunile pe care le-au avut cu turiştii cărora le-au oferit informaţii despre faună, floră şi relieful din zonă.

Micii rangeri au învăţat cum să citească o hartă, cum să se orienteze cu busola, care este echipamentul de munte şi cum se foloseşte. În ultima zi copiii au învăţat noţiuni de bază în alpinism şi au experimentat căţăratul pe stâncă şi tiroliana, spre marea lor bucurie.

În cele cinci zile de tabără la Cuntu, rangerii juniori au patrulat atât pe potecile turistice spre Vârful Ţarcu, oferind informaţii turiştilor (motorizaţi sau nu), cât şi în afara potecilor, însoţiţi de biologul ariei naturale protejate, descoperind zone de sălbaticie, recoltând date despre faună şi floră, ca nişte adevăraţi rangeri ce sunt de acum. În ieşirile pe teren copiii au învăţat să recunoască semnele forestiere şi semnificaţiile lor.

Micii rangeri au ajutat, de asemenea, la realizarea de indicatoare turistice şi la amplasarea lor pe teren şi la recondiţionarea unor panouri informative din sit.

Deşi programul celor trei tabere a fost încărcat, incluzând multe jocuri, prezentări, plimbări şi multe alte activităţi, copiii s-au bucurat din plin de ocazia de a-şi face prieteni noi şi de a interacţiona, dezvăluind noi şi noi resurse de energie, idei şi cunoştinţe într-o continuă bună dispoziţie.

A fost o experienţă superbă, în care am învăţat foarte multe şi în care ne-am distrat. Mi-am facut prieteni noi şi am colaborat la fiecare activitate, a fost foarte amuzant, am glumit şi am lucrat în echipă. Acesta tabără mi-a schimbat percepţia faţă de faună, floră şi relief. Am învăţat să respect natura şi că trebuie protejată pentru binele tuturor. Au fost activităţi foarte frumoase cu jocuri, cu drumeţii şi cu mult sport. Nu am crezut că vom ajunge pe vârful Ţarcu şi că vom mânca la peste 2000 de metri. Îmi este foarte greu să las tabăra în urmă, să îmi iau la revedere de la toţi şi să nu mai facem nimic, dar sper să ţinem legătura şi să mai facem ceva împreună fiindcă tabăra aceasta m-a schimbat mult. ”  – Adrian Breha, paticipant la tabere.