Tabăra Ranger Junior în Munţii Ţarcu 2016

În perioada 30 iunie – 4 iulie 2016 Asociația Altitudine Filiala Banat a organizat a cincea ediție a taberei Ranger Junior în Situl Natura 2000 Munţii Ţarcu  la ospitaliera pensiune Vilador din Poiana Mărului. Au participat 30 de elevi de gimnaziu din şcolile din comunităţile din preajma Munţilor Ţarcu: Teregova, Cornereva, Armeniş, Vârciorova, Măru, Zăvoi, şi Turnu Ruieni.

 

Elevii au învățat despre natură prin drumeţiile în jurul Poienii Mărului şi până pe vârful Buza Nedeii (1750m), prin jocuri pregătite de către voluntarii asociației și prezentări susținute de către biologii care au participat la activități. În cadrul atelierelor din tabără s-a practicat orientarea pe teren, cățărarea şi pregătirea drumețiilor la munte. Prin aceste activități elevii  înţeleg beneficiile lucrului în echipă și sunt educați în spiritul aprecierii valorilor naturale de lângă localitățile în care trăiesc, în vecinătatea sitului Natura 2000 Munții Țarcu. Participarea elevilor în tabără și la toate activitațile a fost gratuită, proiectul Ranger Junior in Situl Natura 2000 Munții Țarcu fiind finanţat de Fundaţia Pentru Parteneriat și MOL România.

 

Elevii participanţi s-au remarcat prin interesul pentru natură şi protecţia Munţilor Ţarcu în cadrul acţiunilor deja desfăşurate cu școlile în această primăvară: lecţii de educaţie ecologică, ediţia a treia a concursului ”Să cunoaştem mai bine lumea în care trăim” (în cadrul căreia au prezentat lucrări proprii legate de natură 50 de elevi), excursii organizate cu elevii și Ziua Munților Țarcu (21 Mai).

Partenerii implicaţi în implementarea proiectului „Ranger Junior în Situl Natura 2000 Munţii Ţarcu” sunt: Agenţia pentru Protecţia Mediului Caraş-Severin, pensiunea Vilador din Poiana Mărului, Asociaţia Bio-Team, Inspectoratul Școlar Caraș-Severin şi 10 şcoli din localităţile Teregova, Cornereva, Vârciorova, Armeniş, Slatina Timiş, Zăvoi, Măru, Borlova și Turnu Ruieni.

Mai multe poze pe Google Photos.

Asociaţia Altitudine Filiala Banat derulează din 2011 ani programe şi tabere de tip ranger junior în zona Munţilor Ţarcu, participând împreună cu Rangerii Juniori la taberele internaționale derulate de Federația Europarc (ai cărei membri suntem). Și anul acesta o echipă de 3 rangeri juniori din Cornereva, Teregova și Măru și doi voluntari adulți reprezintă Situl Natura 2000 Munții Țarcu la tabăra internațională din Letonia, în Parcul Național Gauja.