Ziua Munţilor Ţarcu 2017

Sâmbătă 20 Mai a fost Ziua Munţilor Ţarcu, sărbatorită în Poiana Mărului (în Situl Natura 2000 Munţii Ţarcu).

Peste 200 de elevi de gimnaziu și liceu din vecinătatea Munților Țarcu au participat la cele 12 ateliere pregătite în  locaţii diferite în Poiana Mărului. De-a lungul zilei, copiii au retrăit bucuria vitezei pe tiroliană, îndrumaţi de echipa de Rangeri Juniori din Munţii Ţarcu și voluntari de la Clubul de Turism Concordia. Elevii au participat la lecții interactive de prim ajutor, realizate în colaborare cu echipa SALVAMONT Caraș-Severin, la lecții demonstrative de dresaj canin pentru câini folosiți în intervențiile de salvare montană, alături de antrenorii câinilor SAR Gugulania Caransebeș, au participat la lecții de supraviețuire în sălbăticie, au făcut plimbări cu caiacul pe lacul de acumulare din Poiană, au fost iniţiaţi în tainele tirului cu arcul, au parcurs Traseul Tematic „La mesteceni”, admirând de la înălţime perspectiva Poienii Mărului şi au observat îndeaproape vieţuitoarele din natură însoţiţi de biologi voluntari de la Asociaţia Bio-Team și au făcut diverse experimente observând caracteriticile chimice ale plantelor. Participanţii au mai avut ocazia să înveţe despre schimbările climatice și cum afectează viața noastră de zi cu zi, au modelat decorațiuni din lut, au învăţat despre refolosirea obiectelor prin decorarea lor cu imaginație.

Printr-o expoziție fotografică organizată în Poiana Mărului, elevii au avut ocazia să revadă și o serie de plante, animale și peisaje din Situl Natura 2000 Munții Țarcu și să rememoreze momente din cei șase ani de experiențe trăite ca Ranger Junior în Situl Natura 2000 Munții Țarcu.

Ziua Munţilor Ţarcu a fost organizată de Asociația Altitudine Filiala Banat în cadrul proiectului Ranger Juni or în Situl Natura 2000 Munţii Ţarcu, derulat cu susținerea financiară a Fundaţiei pentru Parteneriat şi MOL România. Mulţumim partenerilor, cluburilor şi asociaţiilor care au făcut ca 20 mai sa fie o adevărata sărbătoare în Munţii Ţarcu: Primăria Caransebeș, Muzeul Național al Banatului, Salvamont Caraș-Severin, Pensiunile Vila Dor și Vila Şucu din Poiana Mărului, Clubul Sportiv Tibiscus, Clubul de Turism Concordia Lugoj, Asociaţia Bio-Team. Mulţumim în egală măsură voluntarilor şi şcolilor partenere, care au sprijinit deplasarea elevilor în Poina Mărului: Liceul Tehnologic ”Sf. Dimitrie” Teregova, Școala Gimnazială Vârciorova, Școala Gimnazială Armeniș,  Şcoala Gimnazială Măru, Şcoala Gimnazială Zăvoi, Şcoala Gimnazială ”Ștefan Velovan” Rusca Montană, Liceul Bănățen Oțelu Roșu, Liceul ”Traian Doda” Caransebeș, Liceul Teoretic Dositei Obradovici Timișoara, Centrul de tineret Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Poiana.

Pagina de facebook a evenimentului: https://www.facebook.com/events/815478865271952/permalink/820018121484693/

Evenimentul este înscris în calendarul Europarc, European Day of Parks.