Lucrări ilegale Dunca pe Muntele Mic

Pe langă instalarea unui telescaun în partea de SE a Muntelui Mic (telescaun Valsan 1850m – pentru care toate avizele fuseseră eliberate anterior), SC Dunca Imobiliare a executat şi o serie de lucrări ilegale în zonele adiacente, în toamna anului 2013.

Ca urmare a preluării proiectului societăţii SC Muntele Mic Superski de construire a unui telescaun (telescaunul Vâlsan pe partea SE a Muntelui Mic) care deţinea deja toate avizele, legal obţinute, în cursul anului 2013 SC Dunca Imobiliare a demarat lucrările în teren (lucru lăudabil şi benefic dezvoltării zonei) şi s-au amplasat stâlpii telescaunului (dl. Dunca modificând proiectul iniţial într-o măsură ce nu afecta valabilitatea avizului de mediu obţinut, întrucât folosea un alt tip de telescaun cu mai puţini stâlpi de sustţinere, pe acelaşi amplasament).

Până aici, nici o problemă.

Însă în toamna anului 2013, profitând de faptul că o serie de utilaje erau disponibile în zonă, laolaltă cu aceste lucrări legale pentru telescaun, dezvoltatorul a intrat cu buldozere şi a realizat ample lucrări de terasare pentru pârtii, parcări şi drum de acces, în privinţa cărora nu deţinea nici un fel de aprobări legale. Suprafaţa afectată de aceste lucrări ce nu erau prevăzute în proiectul iniţial aprobat legal anterior (peste 1,5 hectare), nu a fost vizată şi cercetată cu nici un fel de studiu de impact (Evaluare Adecvată) şi nu a fost obţinut nici un acord prealabil, dezvoltatorul intrând cu utilajele de la sine putere.

Astfel, este posibil să fi fost afectate specii şi habitate Natura 2000, posibil să fi fost afectate specii şi habitate prioritare pentru că o parte din lucrări s-au desfăşurat într-o zonă sensibilă (posibil turbărie), în care abundă izvoarele şi mustirile de apă, bogată în specii de floră importante, care ar fi trebuit inventariate complet într-un studiu de evaluare adecvată şi estimat impactul lucrărilor propuse asupra acestora. Nu s-a procedat aşa, ci s-a băgat direct buldozerul.

Ilegalitatea a fost constatată şi de inspectorii Gărzii de Mediu în toamna 2013, şi societatea a fost amendată.

Asociaţia Altitudine consideră că aceste lucrări ilegale trebuiesc sancţionate drastic, ele constitind o nouă recidivă a dezvoltatorului în privinţa ilegalităţilor pe care şi le-a permis în aria protejată (acces cu mijloace motorizate, construcţie ilegală pe Brusturu, lucrări de terasare ilegale pe Muntele Mic),

Ne rezervăm dreptul de a sesiza aceste ilegalităţi şi altor factori de decizie şi organelor de anchetă interesate.

Vom reveni cu detalii in acest caz.

M Mic 1 GoogleEarth M Mic 2 GoogleEarth M Mic 3 GoogleEarth