Ranger Junior 2014

Ranger Junior in Situl Natura 2000 Munţii Ţarcu – un succes şi-n 2014!

În primăvara – vara 2014 am organizat o extraordinară tabară Ranger Junior în Situl Natura 2000 Munţii Ţarcu, am realizat un nou traseu tematic în Poiana Mărului (‘La Mesteceni’) şi alte multe activităţi cu copiii, toate acestea cu sprijinul  Fundaţiei pentru Parteneriat şi Mol România.

Tabăra de la Vilador, Poiana Mărului

Totodată, echipa de rangeri Kalman Ambrus, Oana Schiopu şi Sorina Banda a reprezentat România la tabara internaţională Europarc a rangerilor juniori, în Parcul Naţional Krkonose din Cehia.

Odată cu reînceperea anului scolar în septembrie, ne-am reîntâlnit cu micii rangeri la Armeniş, cu ocazia unei expoziţii fotografice şi a unei excursii.

Excursie cu rangerii juniori la Vf. Custurii (Netiş) 2089m, cu privelişti atât în Situl Natura 2000 Munţii Ţarcu cât şi în Parcul Naţional Retezat

Ranger Junior în Situl Natura 2000 Munţii Ţarcu este un concept concretizat într-o serie de proiecte derulate în comunităţile din preajma Munţilor Ţarcu de către Asociaţia Altitudine Filiala Banat, cu sprijinul financiar al Fundaţiei pentru Parteneriat din Miercurea Ciuc şi MOL România, şi a altor suporteri.

Proiectul a debutat în 2012, a continuat în 2013 şi s-a consolidat în 2014.

Următorii parteneri au contribit la proiect:

 1. Agenţia Pentru Protecţia Mediului Caraş Severin
 2. Primăria comunei Armeniş
 3. Ocolul Silvic Oţelu-Roşu
 4. Liceul Tehnologic „Sf Dimitrie” Teregova
 5. Şcoala Gimnazială Armeniş
 6. Şcoala Gimnazială Slatina Timiş
 7. Şcoala Gimnazială Zăvoi
 8. Şcoala Gimnazială Turnu Ruieni
 9. Asociaţia Bio-Team

Prin acest proiect în vara 2014 am desfăşurat următoarele activităţi:

 • Lecţii educative în fiecare din şcolile implicate în proiect
 • O sesiune de prezentări a elevilor în 31 mai 2014
 • O excursie la Rezervaţia de zimbri de la Armeniş
 • O tabără cu copii în Poiana Mărului
 • Realizarea a 2 puncte de informare în şcolile din Armeniş şi Slatina Timiş
 • Realizarea unui traseu tematic în Poiana Mărului
 • Realizarea unui Ghid al Munţilor Ţarcu
 • O expozitie în şcoala Armeniş şi o excursie în împrejurimi.

Acţiunile desfăşurate prin proiectul Ranger Junior în ultima lună a primăverii sărbătoresc 24 mai ca şi Ziua Europeană a Parcurilor (Europarc Day of Parks)  în cadrul Federaţiei Europarc, ai cărei membri suntem.

Cu colegii de la Europarc ne-am reîntâlnit în iulie în Krkonose National Park, Cehia, în tabăra Internaţional Junior Ranger Camp “Following wilderness across boundaries”.

Sorina ne-a povestit cum a fost în Cehia: ‘

Am fost placut surprinsa de oamenii de acolo, iar activitatile si tabara in sine mi-au lasat o impresie foarte buna si numai amintiri frumoase. Am plecat acolo nestiind la ce sa ma astept, imaginandu-mi diverse doar din povestile celor ce au fost anul trecut. “Oricum nu va fi la fel!” imi rasuna in cap de fiecare data cand ma gandeam la activitati si la ce ar putea fi. Am ajuns acolo primii si am avut parte de primul soc: eu si Oana nu vom sta in aceeasi camera…’

Întreaga poveste şi poze mai jos: