Poiana Mărului – Vf. Mătania

Poiana Mărului – Buza Nedeii – Vf. Poiana Nedeii – Vf. Bistricioara – Vf. Mătania (Nedeia)

Marcaj: triunghi albastru.

Durata: 5 -6 ore

Secţiuni Timp Apă Distanţă Diferenţă nivel
Poiana Mărului  –  Vf. Buza Nedeii (ieşire în gol) 3 h Da, în localitate 4 km + 900 m
Buza Nedeii –  Vf. Poiana Nedeii 40′ 2,5 km + 200 m
Poiana Nedeii –  Vf. Bistricioara 40′ 2,5 Km + 220 m
Vf. Bistricioara  –  Vf. Mătania (Nedeia) 40′ 2,5 km + 150 m

Traseul face legătura între Poiana Mărului şi culmea principală a Munţilor Ţarcu, în urcare prin padure, apoi ieşind în gol alpin şi parcurgând întreaga culme a Nedeii de la nord spre sud-est.

Pentru a intra în traseu, vom urma din Poiana Mărului drumul ce porneşte în amonte pe valea Bistrei Mărului, pe care îl vom urma de la drumul betonat 400m până lângă păstrăvărie.

Casa lângă păstrăvărie

Vilă lângă păstrăvărie

Acolo în dreptul unei cochete vile cu turn vom apuca spre dreapta pe un drum lateral ce urcă spre alte două vile recent construite pe o terasă.

Intrarea în traseu

Intrarea în traseu pe partea dreaptă

Trecem prin faţa acestor construcţii şi prindem drumeagul ce începe să urce intrând sub poala pădurii.

Ţinem cărarea şi întâlnim rămaşiţele unor podeţe de lemn, loc în care va trebui sa urcăm abrupt printre copaci până ce prindem culmea din dreapta. Pe această culme poteca devine clară şi ne poartă în urcare printr-o serie de poieni spre est, si mai apoi spre sud, dupa cum se arcuieşte respectiva culme.

Poienile din pădure (La Preluci)

Poienile din pădure (La Preluci)

Urcuşul continuă prin pădure (amestec foioase şi conifere) şi ajungem dupa aproximativ 3 ore la pajiştea alpină la altitudinea de 1515 m (am urcat de la 670 m din localitate).

Suntem pe o culme domoală şi vederea se deschide spre toate direcţiile. În apropiere zărim o baliză pe o proeminenţă, e vârful Buza Nedeii pe care îl ocolim pe poteca înierbată parcurgand spre sud culmea.

Buza Nedeii

Buza Nedeii

Trecem printr-o înşeuare lină în dreptul vârfului Poiana Nedeii (1777m), pe care îl lăsăm în partea dreaptă şi ne continuăm drumul pe culmea lină ce se curbează urcănd uşor pe direcţia sud-est.

Ajungem în curând pe vârful Bistricioara  unde trecem bariera celor 2000m, având o caldare în stânga (căldarea Dalciului), dar vom ţine direcţia înainte chiar pe mijlocul culmii.

Poteca pe culmea Nedeii

Poteca pe culmea Nedeii

Dupa înca o jumătate de oră intersectăm poteca marcată bandă roşie de pe culmea principală, în apropierea vârfului Nedeia (2150m).