Stealing the Last Forest

Comunicat de presă

București, 22 octombrie 2015

ONG‐urile se unesc împotriva tăierilor ilegale și cer o mai bună administrare a pădurilor în România și o reacție europeană pentru a opri comerțul cu lemn ilegal

În cadrul unei conferințe de presă organizate astăzi de Environmental Investigation Agency (EIA) cu sprijinul Agent Green, WWF‐România, Greenpeace România și Federația Nostra Silva, organizațiile au cerut o reacție europeană pentru a opri tăierile ilegale din România și pentru protejarea ultimelor păduri virgine.

EIA a lansat noul raport “Jefuirea ultimei păduri: Cea mai mare companie de procesare a lemnului din Austria, drepturi funciare și corupția din România”, ce prezintă dovezi cu privire la proasta administrare a pădurilor, ce duce la situația în care mari cantități de lemn ilegal sunt acceptate în mod conștient de Holzindustrie Schweighofer (HS), compania austriacă ce domină piața lemnului din România. Compania își comercializează produsele în 21 de state europene, în bună măsură sub formă de peleți și brichete, pentru încălzire.
Alex Găvan, renumitul alpinist și activist pentru protecția mediului s‐a alăturat ONG‐urilor în apelul pentru protejarea pădurilor României.

Raportul EIA prezintă o serie de studii de caz din mai multe zone ale României ce arată că HS acceptă cu bună știință și încurajează furnizarea lemnului ilegal, speculând proasta administrare a pădurilor. Raportul descrie în detaliu și investigația făcută publică anterior, cu privire la modul în care conducerea HS acceptă lemn ilegal și oferă bonusuri pentru acesta. “Estimăm că circa 50% din lemnul tăiat în România a provenit din surse ilegale în ultimul deceniu. În majoritatea cazurilor de tăieri ilegale investigate de EIA destinația lemnului ilegal a fost Schweighofer. Certificatele și declarațiile prezentate de companie sunt puternic contestate de constatările pe care le prezentăm în raportul nostru”, a declarat Alexander von Bismarck, Director Executiv al EIA.
Agent Green a desfășurat investigații și a expus în ultimii ani o serie de cazuri de tăieri ilegale sau nesustenabile din parcuri naționale și alte arii protejate. Într‐una dintre situații a fost filmat întreg parcursul unui transport de lemn din Parcul Național Retezat până la intrarea în fabrica HS din Sebeș, după încălcarea mai multor legi. Compania se angajase cu doi ani înainte să refuze lemnul provenit din parcuri naționale.
„Structuri de crimă organizată facilitează circuitul lemnului ilegal din România către piața europeană și cea mondială. Până acum, legislația Uniunii Europene nu a putut opri activitățile ilegale și de aceea achiziția masei lemnoase din multe zone ale României prezintă în continuare un nivel ridicat de risc. Este în pericol ultimul Peisaj Forestier Intact al Europei precum și două treimi din pădurile virgine ale sale, ce adăpostesc cele mai mari populații de urși, lupi și râși”, a declarat Gabriel Păun, Președintele Agent Green.
“Societatea civilă are nevoie de un semnal concret și puternic din partea autorităților în legătură cu compania Schweighofer și a altora care au jefuit pădurea în ultimii ani. Toți aceștia trebuie trași la răspundere. Masacrarea pădurilor s‐a făcut cu sprijinul unei coaliții diverse, incluzând și mulți politicieni. Iar salvarea pădurilor se poate face doar prin coalizarea celor de bună credință. A acelor oameni care iubesc pădurile pentru foșnetul frunzișului, și nu pentru foșnetul banilor care se pot face din exploatarea lor nesustenabilă. Pădurea nu e cherestea, fauna nu e vânat, iar noi nu suntem puțini! ”, a declarat Alex Găvan, alpinist și activist de mediu.
O hartă Greenpeace care arată modificările din structura pădurilor României ce acoperă perioada 2000‐2011 arată că 280 000 de hectare de păduri au fost pierdute sau degradate, într‐un ritm îngrijorător de 3 hectare pe oră. O actualizare din 2015 a hărții arată că pierderea pădurii continuă în același ritm în perioada 2012‐2014. Motivele acestei evoluții dramatice sunt complexe. Una dintre cauzele principale este reprezentată de tăierile ilegale, iar datele obținute de la instituțiile statului cu privire la cazurile investigate de acestea arată că doar o parte din ilegalități sunt descoperite de autorități, într‐un ritm aflat în creștere, de 62 de cazuri de ilegalități silvice pe zi. În timp ce datele Ministerului Mediului arată un volum de 8,8 milioane de metri cubi de lemn ilegal pe an, autoritățile de control descoperă doar jumătate de milion de metri cubi pe an.
„Fără îndoială, ne confruntăm cu o criză a pădurilor în România, scara și efectele degradării pădurilor fiind dramatice. Dacă pierdem pădurile în ritmul actual, munții României vor fi de nerecunoscut într‐un timp foarte scurt”, a declarat Ionuț Apostol, Director de Campanii, Greenpeace România.
WWF a înaintat o plângere în baza Regulamentului European privind lemnul (EUTR). Plângerea, susținută de EIA, Agent Green și Neuer Weg, a fost depusă la Oficiul Federal pentru Păduri, autoritatea responsabilă pentru implementarea EUTR în Austria. Directiva europeană a intrat în vigoare în 2013 și interzice punerea pe piața Uniunii Europene a lemnului tăiat ilegal. Un studiu WWF recent arată că, din păcate, acest regulament nu a fost transpuns corespunzător în legislațiile naționale în statele Uniunii Europene și, în plus, conține numeroase puncte slabe, excepții și prevede sancțiuni derizorii pentru încălcarea sa.
“Raționamentul economic, precum și cele mai relevante acte legislative europene și românești sunt încurajatoare în teorie, având în vedere procesarea superioară a lemnului cât mai aproape de zonele de recoltare, pentru a crea locuri de muncă, creștere economică pentru comunitățile locale și venituri relevante pentru bugetul de stat. În realitate, din anii ’90 procesarea superioară la nivel local a înregistrat un declin treptat iar comunitățile locale au beneficii slable din activitățile de exploatare a lemnului. Piața a devenit dominată de actori precum HS, interesați doar de maximizarea profiturilor, ignorând sustenabilitatea pe termen lung a ecosistemelor forestiere. Aceștia au exploatat lacunele legislative și au creat un model economic ce asigură că partea cea mai semnificativă a veniturilor sunt direcționate către profitul companiei”, a declarat Magor Csibi, Director, WWF România.
Nostra Silva, o federaţie a proprietarilor de păduri din România, a expus, cu ajutorul membrilor săi, încă din anul 2004 practicile ilegale ale Holzindustrie Schweighofer. Numeroase sesizări au fost finalizate cu rechizitorii ale procurorilor şi cu soluţii de trimitere în judecată, fiind dovedit faptul că tăierile ilegale s‐au făcut sub presiunea contractelor încheiate de Holzindustrie Schweighofer. Tot în urma dezvăluirilor Nostra Silva au fost finalizate dosare penale cu privire la retrocedări ilegale. Mii de hectare au fost deturnate de la adevăraţii proprietari, fiind în prezent proprietatea Cascade Empire, divizia de achiziţii de terenuri forestiere a Holzindustrie Schweighofer. Acum aceste proprietăţi sunt certificate FSC.
“Coruperea sistemului administrativ de restituire a proprietăţilor a dat prilejul acaparării pământului, cu precădere, tocmai de către cei care au contribuit cel mai mult la decăderea societăţii româneşti: politicienii. De 25 de ani, peste dreptul de proprietate forestier, privat sau de stat, s‐a instaurat omul politic ca jupân al pădurilor, care şi‐a arogat posibilitatea ca, după voinţa sa, să le conserve sau să le distrugă. De 25 de ani nimeni nu a avut curajul să ia măsuri drastice pentru ca personalul silvic să facă mai multă administraţie şi mai puţină politică. De 12 ani în România activează o reţea care ne lasă fără păduri, putem să‐i spunem reţeaua Schweighofer!”, a declarat Bogdan Ioan Tudor
Todoran, Preşedinte, Nostra Silva.
Raportul „Stealing the Last Forest: Austria’s largest timber company, land rights, and corruption in Romania” este disponibil la: http://eia‐global.org/campaigns/forests‐campaign/stealing‐the‐last‐forest/
Rezumatul în limba română a raportului este disponibil la:
http://eia‐global.org/images/uploads/EIA_2015_Exec_Summ_Report_RO_WEB.pdf
Linkuri către materialele video
Link către video al EIA: https://www.youtube.com/watch?v=I2lwefgTzNU
Link către video al AGENT GREEN: https://www.youtube.com/watch?v=drQSSOK2MxM
Pentru mai multe informații:
David Gehl, Environmental Investigation Agency (EIA), Washington D.C.
Tel. +1 202 483 6621, E‐Mail: davidgehl@eia‐global.org
Sorin Luca, Agent Green/Romania,
Tel. 0748‐391600, E‐Mail: sorin.luca@agentgreen.ro, Web. www.agentgreen.ro.